wat is het verschil tussen LCD OLED QLED en Miniled?

LCD, OLED, QLED, miniled: het zijn allemaal termen die je tegenkomt als je op zoek bent naar een nieuwe televisie. Maar wat is het verschil tussen LCD, OLED, QLED, Miniled? Deze termen geven aan welke beeldtechniek wordt gebruikt om bijvoorbeeld kleuren weer te geven of het contrast te regelen. Wat is het verschil tussen deze soorten televisies? Is er een type dat ‘het beste’ is? En welke overwegingen kun je maken bij het kiezen voor een type scherm?

Met al deze verschillende technieken is het goed mogelijk dat je de bomen door het bos niet meer ziet. Daarom leggen we je kort even uit hoe de verschillende technieken juist werken. Wat het verschil en de wat de voor en nadelen zijn van de verschillende technologieën die we momenteel gebruiken in TV schermen.

Het ‘gewone’ scherm: LCD

Het LCD-scherm is het scherm dat de afgelopen jaren als de standaard voor televisies gold. Dit type tv gebruikt kleine ledlampjes om de achtergrond te verlichten. Daarom noemen we ze ook wel eens ‘led-tv’s’. De leds verlichten het scherm, zodat er kleuren worden weergegeven. LCD staat voor Liquid Crystal Display, wat verwijst naar de kristallen in het beeld. Ze zorgen voor accurate kleuren, maar geven zelf geen licht. De elektrische spanning zorgt ervoor dat ze meer of minder licht doorlaten.

Waarom LCD?

Het voordeel van LCD is dat het licht gelijkmatiger over het beeldoppervlak verdeeld kan worden. Sommige fabrikanten maken gebruik van led lampjes in groepen, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden aangestuurd. Dat zorgt ervoor dat het beeld op bepaalde plekken donkerder is en meer contrast heeft. We noemen dit ‘full array local dimming’. Deze techniek is wat goedkoper om te produceren. Dat zie je dan ook terug in de prijs van een televisie.

wat is het verschil tussen LCD, OLED, QLED, Miniled?

Kijkhoek van LCD

Het is goed om te weten dat een lcd-tv meestal geen grote kijkhoek heeft. Hoe meer je de televisie van de zijkant bekijkt, des te minder accuraat het contrast. Dat verschilt wel sterk tussen televisies onderling. Daarom is het zeker een goed idee om eerst de verschillende televisies in de winkel te bekijken, voordat je online bestelt. Is de kijkhoek erg belangrijk voor je, dan kun je beter kiezen voor een andere techniek dan LCD.

Voordelen
  • Goedkope technologie
  • Bewezen efficiëntie
  • Geschikt voor kleine en grote TV formaten
Nadelen
  • Beeldkwaliteit is minder goed
  • Minder goede kijkhoek

Wat is QLED?

Een nieuwere techniek is QLED. Dat is een term die is bedacht door Samsung. Het zijn gewoon LCD-tv’s met een led-achtergrondverlichting, maar met een extra laag ertussen. Die laag is voorzien van ‘nanokristallen’. Die zorgen voor een vollere kleurenweergave. Samsung noemt deze kristallen ‘Quantum Dots’. Vandaar de Q in QLED.

Werken met de nano-techniek

LG werkt met een vergelijkbare techniek, maar noemt Quantum Dots gewoon ‘nanokristallen’. De precieze techniek verschilt van die van Samsung, maar in beide gevallen gaat het om het aanpassen van de kleurweergave. Je herkent televisies met deze techniek aan het woord ‘NANO’ in de modelnaam.

Wat is QLED

Hoe werkt mini-led?

Steeds meer fabrikanten komen met mini-led tv’s. Ook dit zijn eigenlijk LCD-tv’s, maar dan met hele kleine led-lampjes in de achtergrondverlichting. Op een gewone televisie kunnen wel 30.000 kleine led-lampjes zitten. Daarmee kan je genieten van een groter contrast. Ook wordt het beeld preciezer aangestuurd. Is er veel helderheid nodig? Dan branden de mini-leds harder. Moet zwart echt als zwart worden weergegeven? Dan dimmen ze.

Neo QLED of QNED?

Deze nieuwe techniek vinden we vaak in de wat grotere televisies, met de nanokristallen-techniek. Fabrikanten gebruiken voor deze televisies graag termen als ‘NEO QLED’ en ‘QNED’. In de praktijk zijn het dezelfde technieken. Op dat verschil hoef je dus eigenlijk niet te letten bij aankoop van een televisie.

Voordelen
  • Gaat verder op de bekende LCD techniek
  • Zeer goede beeldkwaliteit
  • Goedkoper dan OLED
Nadelen
  • Minder diepe zwart weergave dan OLED
  • Geen sterk contract tussen licht en donker (ook wel licht bloeden genoemd)
  • Heeft net als LCD achtergrond verlichting nodig

De nieuwe standaard: OLED

OLED (Organic Light Emitting Diode) moet de nieuwe standaard worden voor televisies. Dit is echt een heel andere techniek dan LCD. Bij OLED bestaan de pixels uit organische materialen die licht geven als er stroom doorheen gaat (een zogenoemde diode). Elke pixel geeft dus zelf licht. Op die manier is er geen achtergrondverlichting nodig, zoals bij LCD wel het geval is. Het scherm van een oled-tv kan op deze manier veel dunner zijn dan een LCD-led scherm. LG is op dit moment op gebied van OLED technologie marktleider. Wanneer je een Sony, Philips of ander merk koopt is de kans groot dat het scherm in je toestel afkomstig is van LG.

Beeldkwaliteit

OLED blinkt vooral uit op het gebied van contrast. Zwart is echt diepzwart: een sterk punt van OLED. Dat komt doordat waar het echt zwart moet zijn, de oled-pixels uit blijven. Daardoor zie je bij een oled-televisie zowel in de lichte als de donkere delen van het beeld veel details.

Deze nieuwe techniek komt de beeldkwaliteit dus zeker ten goede. Het nadeel is wel dat dit type televisie vaak wat duurder is. Een oled-televisie van 55 inch of meer kost vaak al gauw 1500 euro of meer. Maar dan heb je wel de hoogste kwaliteit televisie in huis. De beste TV van 2024 is niet voor niets een OLED TV

Kijkhoek

Een ander voordeel van OLED is dat het een grote kijkhoek heeft. De kleuren en het contrast verlopen weinig, zelfs als je meer van de zijkant kijkt. Een nadeel van OLED is dat het meer moeite heeft met het weergeven van hele heldere beelden. Veel wit zorgt ervoor dat het beeld wat fletser eruitziet. Kijk je veel televisie in een ruimte met veel zonlicht, dan is dat iets om rekening mee te houden.

Kan OLED inbranden?

Over OLED wordt vaak beweerd dat de pixels gemakkelijk inbranden. We noemen dat ook wel ‘beeldretentie’: het scherm onthoudt een statisch plaatje, dat doorschijnt in andere beelden. In de praktijk blijkt dat dit inderdaad voorkomt, maar vooral bij schermen die echt uren achter elkaar aan staan. Beeldretentie is meestal niet blijvend. Als je de televisie een tijdje afkoppelt van de stroom, is het ‘ingebrande beeld’ weer weg.

OLED kan inbranden
OLED is gevoelig aan inbranden. Let dus op met apps

Wil je retentie voorkomen, dan is het een goed idee om af en toe even te zappen. Wat afwisseling tussen zenders en beelden vermindert dat het beeld blijft staan. Maar helemaal uitsluiten, is helaas niet mogelijk.

Voordelen
  • De beste techniek op de markt
  • Zeer goede beeldkwaliteit
  • Heeft geen achtergrond verlichting nodig.
  • Grote kijkhoek
Nadelen
  • Duurder dan andere technologieën
  • Kan in theorie inbranden

Welk type scherm kan ik het beste kiezen voor een TV?

Nu is de vraag natuurlijk: ‘Welk type scherm kan ik het best kiezen voor een TV?’ Het eerlijke antwoord is dat dit een persoonlijke keuze is. Je kunt verschillende afwegingen maken: speelt het budget een grote rol, of ben je bereid meer te betalen voor een hogere kwaliteit? Hoewel je steeds meer over OLED hoort, worden er nog steeds volop lcd-schermen geproduceerd, die ook een prima kwaliteit bieden.

Je zult de verschillen vooral moeten zoeken in de beeldeigenschappen. Denk aan het contrast en de helderheid. Die worden beïnvloed door het gebruik van verschillende technieken. Tussen OLED en QLED zul je niet zulke grote verschillen zien; het is vooral een kwestie van voorkeur. OLED ziet er beter uit op het gebied van zwarttinten, terwijl QLED je juist meer helderheid en een groter kleurbereik biedt.

Ben je bereid wat meer uit te geven, dan heeft OLED zeker een voorsprong. De kleuren komen wat meer overeen met de werkelijkheid en de beelden zijn scherper. Maar ben je op zoek naar een goede, betaalbare televisie, dan voldoet LCD ook. Voor LCD geldt immers dat er verschillende technieken worden gebruikt, met elk hun eigen voordelen.

We kunnen je aanraden om eens een televisie in de winkel te gaan bekijken. Vergelijk verschillende modellen met elkaar, en schrijf op welk model je voorkeur heeft. Dan kun je deze online bestellen om zo van de scherpste prijs te profiteren.

Heb ik je goed geholpen?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Nico
Nico

Nico is de bezieler en beheerder van deze website. Stichter van Apple Nieuws Vlaanderen - MacKopen.be en De Beste Laptop. Gepassioneerd door technologie.

Beste Televisie Kopen
Logo